Založ si blog

Chceme byť sklamaní?

Život prináša situácie, pri riešení ktorých najprv otvoríme internet a snažíme sa nájsť riešenie, ktoré by nám najviac vyhovovalo. Veď na to je internet. Pri mojich potulkách internetom som sa stretla s informáciami z ktorých som zistila, , že iné je napísané a iné je pravda. Niekedy vôbec nie je pravda, niekedy je iba čiastočná. Už dávno tvrdím, že neplatí to staré príslovie „Co je psáno, to je dáno“. A tiež ma hnevá, že sa napíše „A“ a nenapíše sa k tomu „B“. Toto sú moje osobné skúsenosti:

Prvý príklad. V lete sa najčastejšie pozerám, aké bude počasie. Vyhľadávam si viaceré zdroje, aby sa predpoveď čo najviac priblížila realite, a rozhodujem sa pre priemer predpovedí. Prekvapuje ma, že jeden zdroj uvádza, že bude dnes slnečno a 33 stupňov, pričom pri hodinovej predpovedi z toho istého zdroja je uvedené že bude 32 stupňov a zamračené. Tak teraz neviem. Bude dnes slnečno, alebo zamračené? Veď obidve informácie sú z jedného zdroja.

Druhý príklad. Objednala som si zájazd s odchodom v ranných hodinách.  Nie v nočných hodinách ani v skorých ranných hodinách, ako to uvádzajú iné cestovky. V pokynoch, ktoré som dostala týždeň pred zájazdom bola hodina nástupu na zájazd uvedená o 02,00 hod s pokynom, aby sme sa dostavili 10 min. pred odchodom. Sú 2 hod v noci ranná hodina?

Tretí príklad. Kúpila som si nový mobil, minuloročný model, teraz propagovaný Huawey. Má dokonca čip na skenovanie odtlačku prsta a iné vymoženosti, ale to, že software nevie čítať USB kľúč, to nie je súčasťou informácií o tomto modeli. Výhoda USB kľúča je pre užívateľov zrejmá a netreba ju vysvetľovať.

A mohla by som pokračovať ďalej. Či sa to týka liečivých čajov alebo škodlivosti potravín, alebo iných oblastí vrátane politiky. Keď tak čítam niektoré reakcie, ktoré zverejňujú rozhorčení autori, musím sa, vzhľadom na moje vlastné skúsenosti so zverejňovanými informáciami iba pousmiať. Ich prispievatelia iba plnia mediálne sny novinárov o množstve čítaní ich článkov, ktoré sú možno pravdivé, možno sčasti pravdivé a možno úplný výmysel, napríklad bulváru o hercoch. A koľko klikov na ich článok, toľko plusových hodnotení majú od šéfa.

Preto vítam prvé lastovičky, ktoré sa snažia do školskej výučby zaradiť aj spôsob, ako eliminovať správy, ktoré sú nepravdivé, alebo ktoré sú účelové. Škoda, že sa tá výučba nebude robiť aj pre  vekové ročníky, ktoré majú základnú školu za sebou. Odbúral by sa stres, ktorý predchádza rozčuľovaniu na diskusných stránkach elektronickej komunikácie. Dúfam, že príprava tohto typu vzdelávania v našom školstve nepotrvá tak dlho ako pripravovaná školská reforma.

Prečo to učitelia robia deťom?

04.09.2016

Tento povzdych som počula z úst osoby, ktorá má rezortný pohľad na vyučovanie našich detí. A čo nasledovalo ďalej? Nuž bol to povzdych nad viacerými boľačkami nášho školstva. Ako prvý príklad uviedol kredity, ktorých zrušenie sa naši učitelia domáhajú. O čom sú vlastne kredity? To zrejme nevedia v plnom rozsahu ani tí učitelia, ktorí proti nim bojujú [...]

Vítanie hostí

30.08.2016

Ak si predstavím, ako sa pripravujem na oslavu, tak je to riadna fuška. Nakúpiť a pripraviť pohostenie, potom upraviť miesto oslavy a nakoniec aj seba. Je to jedno, či hovorím o svadbe, promócii, alebo životnom jubileu. V rámci prípravy pohostenia musím najprv rozhodnúť, čo budem podávať, potom ísť na nákup. V rámci organizácie musím vopred myslieť na miesto [...]

Zdravá voda z vodovodu?

17.04.2016

Výzva na dopĺňanie tekutín už dávno rezonuje okolo nás. Zistila som, že sa názory odborníkov líšia najmä vo väzbe na určenie minimálneho množstva, ktoré by mal človek v priebehu dňa vypiť. Jedni tvrdia, že je to iba veľmi šikovný marketingový ťah od výrobcov balenej vody, aby mali odbyt. Iní tvrdia, že miera množstva pitnej vody je priamoúmerná jej výdaju. [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 17036x
Priemerná čítanosť článkov: 2434x

Autor blogu

Kategórie